OPULENT

WeWork, neonomádok és coworking

2018. június 17. 00:25 - Opulent

human-2944065_1920.jpg

 

A Coworking magyarul azt jelenti, hogy közösségi munkavégzés, közösségi munkahely. Egy olyan munkahelyet értünk a kifejezés alatt, ahol többen egy térben, egymástól függetlenül dolgoznak. Munka közben ismerkedhetnek és tapasztalatokat cserélhetnek. A közösségi munkaterek átmenetet képeznek egy bérelhető iroda és klub és egy kávéház között. Elsősorban olyan távmunkások veszik igénybe, akiknek az otthoni munkavégzés túl ingerszegény, a kávéházakat pedig kényelmetlennek tartják.

 

A Google sztárprogramozójaként ismert Brad Neuber hozta létre 2005-ben az első coworking irodát, a „kalapgyár” névre hallgató, egy padlástérben kialakított coworking teret bárki használhatta. A Citizen Space-t később hozta létre, ami már kizárólag a munkára szakosodott.

 

A WeWork irodáiban minden részén modern, fiatalos környezetet, széles körű komfortot találunk. Az új típusú kollektív munkahely irodáiban lehetőség van ülőhelyet vagy íróasztalt, de egy egész emeletet is bérelni. A WeWork ráérzett arra, amire a fiatal vállalkozóknak szüksége van, gyorsan milliárdos értékű nemzetközi vállalkozás lett. Két fiatal amerikai vállalkozónak sikerült egy olyan új közösségi irodát létrehoznia, ahol ugyanúgy jól érzik magukat az IBM vagy a Microsoft munkatársai, mint a pénztelen startupok emberei.

 

we-work-2083738_1920.jpg

 

New Yorkban 2010-ben nyílt meg az első irodájuk, egy irodatelepet vásárolt meg a cég, amit kis részekre osztott és bérbe adott kisvállalkozóknak rendkívül vonzó berendezéssel és felszereléssel. A világos, levegős szobák és termek mellett megtalálhatóak voltak a hangszigetelt telefonfülkék, de jól felszerelt konyhával, edzőteremmel és ingyen kávét kínáló automatákkal, sok színnel, zölddel, virággal tették vonzóvá a közösségi irodát.

 

A teljesen kezdők nagyon alacsony összegért is bejuthatnak, hogy a notebookal leüljenek egy sarokba és dolgozzanak, egy íróasztalért többet kell fizetni, még többe kerül egy közös vagy egy egyszemélyes szoba. A bérlők leginkább a legfiatalabb nemzedékhez tartoznak, akik jól érzik magukat együtt. Ma WeWorknek 22 országban 253 irodatere van. A legnagyobb londoni irodájukban 3400 ember dolgozik együtt nyolc emeleten, startuposoktól a nemzetközi nagyvállalatok, bankok munkatársáig mindenki megtalálható.

 

Neonomád-nak nevezzük azt a munkamódszert, némely esetben életforma, amikor nem egy fix helyen végzünk munkát, hanem például kávézókban, éttermekben vagy más helyeken dolgozunk laptop és Wiki-s internetkapcsolat segítségével. Már a XVII. században is jellemző volt a kávéházakban történő munkavégzés, a Londoni kereskedők, hajóskapitányok találkozóhelyéül szolgáltak ebben az időszakban a kávéházak, Magyarországon a XIX. században írók és költők dolgoztak kávéházakban.

 

A Károly körút 17. szám alatt működött az Orczy-kávéház vagy „Orczy'sche Cafe”, ami 1825-ben nyílt meg az épület földszintjén, de ennek ellenére az épületben már korábban is volt kávémérés 1795-óta. Az Orczy'sche volt Pest leghosszabb életű kávéháza, akkor zárt be, amikor elbontották az épületet. A tükrös nagyterme volt a XIX. században Európa gabonakereskedőinek első számú üzletkötő helyisége. Peterdi Andor 1934-ben azt mondta, hogy az Orczy-kávéház volt a világ közepe. Bevilaqua Borsody Béla aki Pest kávéházainak páratlan történésze volt úgy fogalmazott, hogy a nyugati, déli és keleti Európa minden gabona kereskedője az Orczy-kávéházban nyüzsgött és ez volt a börzéje a dohánynak, gubacsnak, tollnak, nyersbőrnek, nyers prémek, timsónak, sziksónak, szarunak, hamuzsírnak tehát a bőrfeldolgozás minden nyersanyagának. Itt adták-vették és persze nagy tételben. 1935-ben egy régi vendég Móricz Zsigmondnak úgy mesélte: „Milliárdok cseréltek itt gazdát”. Vámbéry Ármin úgy emlékezett: „Ebben a piszkos, a legkülönbözőbb dohánynemek füstjétől illatos helyiségben, mely negyven év múltával is, mind a mai napig, sokat megőrzött régi képéből. Tarka sokaságban tolongott egymás hátán a városi és falusi zsidóság, mely feketekávéját szürcsölte, vagy fülsiketítő lármát csapott, ádáz taglejtésekkel beszélve és kiabálva egymással. Délután egy és négy óra között a legpokolibb volt a tolongás és a lárma a pedagógusoknak ezen börzéjén: ez volt az általános találkozás legfőbb ideje. Egy félreeső padon ültek a facér tanítók, és szorongva lesték az ügynökök szeme járást, amikor kivált a tömegből, és a vevővel, jobban mondva a jövendőbeli principálissal, megállt a pad előtt, szemlét tartott a jelölteken, és az egyiket vagy másikat bemutatta az idegeneknek.”


A neonomád elnevezés San Franciscóból terjedt el, a városban és a környékén nagyon sok a szellemi munkát végzők (informatikával) foglalkozók aránya. A tipikus neonomád olyan szellemi munkát végez, amihez csak egy hordozható számítógépre van szüksége. Nem szereti a kötöttségeket, ha megunnak egy helyszínt egyszerűen továbbállnak.

man-162951_1920.jpg

 

Coworking Budapest

 

 

LOFFICE Budapest belvárosában található, pénzügyi és jogi tanácsadók, startupok foglalnak helyet az irodában, nem mindegyik irodájukban található nyitott tér, érdemes utánakérdezni, hogy melyik irodában van még szabad asztal.

 

 

KUBIK A Jászai Mari téren nyitott közösségi iroda legnagyobb előnye, két tennivaló között el lehet menni futni és le is lehet zuhanyozni utána. A Kubikusok közös reggelikkel és rendezvényekkel igyekeznek közelebb hozni egymáshoz az itt dolgozókat.

 

 

GREENSPACES Egy lakásból alakították ki az irodát, ami olyan, mintha a barátaiddal dolgoznál, csak azzal a különbséggel, hogy van ingyen kávé és takarítanak helyetted.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr5514052960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása