OPULENT

Utazz vissza az időben: a hatvanas évekig!

2018. október 07. 14:23 - Opulent

action-blur-city-590701.jpg

Azok a legendás a hatvanas évek! 1961-ben a Vosztok-1 fedélzetén Jurij Gagarin az első emberként megjárta a világűrt, ezzel megnyitotta, a legendás hatvanas éveket, amelyre ma már mint egy önálló és jól beazonosítható kulturtörténeti korszakra tekintünk. Utazz vissza az időben a hatvanas évekig! 

Mi történt a hatvanas években?

 

1961-ben felépül a berlini fal. 1962-ben a kubai rakéta válság, amelynek során a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok a legközelebb kerül a történelem folyamán az atomháború elindításához. 1963-ban John F. Kennedy berlini látogatást tesz, a falra reagálva elmondja a híres „Ich bin ein Berliner” beszédét.

 

1963-ban Martin Luther King is elmondja „I Have a Dream” című nagy visszhangot kiváltó  beszédét a fekete polgárjogi mozgalmak által rendezett washingtoni meneten. 1964-ben az Egyesült Államok belép a vietnámi háborúba. 1968-ban hatalmas diákmegmozdulások a nyugati világban, a legjelentősebb Párizs városában.

 

1969-ben Neil Armstrong az Apollo-11 parancsnoka az első emberként a Holdra lép ugyanebben az évben kerül megrendezésre a Woodstocki fesztivál.

 

3 film a korszakról

 

Oliver Stone JFK filmje

 

jfk.jpg

Több mint három évtizede foglalkoztat minden amerikait a kérdés: "Ki ölte meg Kennedyt?" John F. Kennedy meggyilkolása, a merénylet körülményei, a Zapruder-film, Oswald, a könyvraktár padlásablaka... - számtalan téma és kérdés, melyet mindenki betéve tud a világon; sőt a legtöbb amerikainak saját válasza is van rájuk. Az 1963-as merénylet óta több dokumentumfilm, tévéjáték, mozifilm foglalkozott a Kennedy-gyilkossággal, a téma örök és befejezhetetlen, hiszen máig tucatnyi megoldatlan rejtély övezi. Oliver Stone filmje nem egyszerűen egy a sok feldolgozás közül, hanem a legismertebb, és egyszersmind a legmerészebb is. Dokumentum és színjáték, valóság és feltételezés sejtelmesen keverednek e maratoni moziban, a nézőt mindvégig izgalomban tartva.

 

https://port.hu/

 

A hatvanas évek Amerikájában a holdra szállás volt az egyik legnagyobb feladat

 

vegtelen.jpg

 

Hollywood sztárrendezői és sztárszínészei tolmácsolásában elevenednek meg az amerikai űrkutatás legendás korszakának mérföldkőnek számító mozzanatai, sikerei és kudarcai, veszteségei és eredményei, emberáldozatot követő tragédiái és az emberiség életét örökre megváltoztató felfedezései.

https://port.hu/

 

Tom Hanks és Meryl Streep, a két nagyágyú Steven Spielberg rendezésében

 

pentagon.jpg

 

Igaz a film története már a 70-es évek elején játszódik, a központi kérdés mégis a vietnámi háborúval kapcsolatos, így az visszanyúl az előző évtized eseményeihez. 

 

1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg (Zach Woods) a The Washington Posthoz fordul.

 

A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham (Meryl Streep) úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee (Tom Hanks) egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek, hogy a háború értelmetlenségét leleplező "Pentagon-iratok" nyilvánosságra kerülhessenek...

 

https://port.hu/

 

 

Utazz vissza az időben!

 

Amennyiben megtetszettek a legendás hatvanas évek és szeretnél vissza utazni az időben, akkor a Nagykörúton a Retro stílusú és jó hangulatú borbély szalon, a Black Sheep Barber Shop vár rád. Kiváló szakértelemmel bíró borbélyok a legtrendibb hajakat és szakállakat vágják a 60-as éveket idéző szalonban.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr1614287027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása