OPULENT

Optimisták az európai fiatalok a pénzügyeikben!

2018. június 27. 13:45 - Opulent

boy-golden-hour-grass-1066201.jpg

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésből az derült ki, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalokra az jellemző, hogy váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak a legtöbbet. Az Intrum évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését, a reprezentatív kutatásban 2017-ben huszonnégy országból 24 401 európai vett részt, köztük 1006 magyar állampolgár. A kutatás szerint az 1990-es években született fiatalokra a magabiztosság a jellemző és ez a pénzügyekhez történő hozzáállásukban is megnyilvánul. A jövőbeli anyagi helyzetüket illetően ez a generáció tekinthető a legoptimálisabbnak egész Európában és Magyarországon is.

10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, hogy jobb életkörülmények között fog élni, mint a saját szülei ezzel a várakozással megelőzik a svéd és a svájci társaikat is. A pénzügyi helyzetük megítélésében megmutatkozik az optimizmusuk, a fiatalok fele gondolja úgy, hogy javulni fog az anyagi helyzete. A magyar társadalom tagjai közül ez a korosztály a legoptimistább. A diákok egyre nagyobb arányban dolgoznak a szünidő alatt, így tesznek is azért, hogy jobb pénzügyi helyzetbe kerüljenek.

 

A fiatalok körében a készpénz a legnépszerűbb a fizetési eszközök közül, a megkérdezettek kétharmada napi rendszerességgel használ készpénzt, betéti kártyát a megkérdezettek harminc százaléka. Valószínűleg elsősorban azért, mert a fiatalok készpénz formában kapnak a szüleiktől támogatást.

 

A megkérdezett fiatalok legnagyobb százaléka, ötvennégy százaléka váratlan kiadásokra spórol Magyarországon, Európában 62 százalék. A második helyre Magyarországon a lakás vagy ingatlanvásárlás került, hiszen a fiatalok 38 százaléka spórol erre a célra. 37 százalék utazásra, 28 százalék fogyasztási célra és 15 százalékuk gyűjt pénzt a tanulmányaikra. Európában a második helyre 46 százalékkal az utazásra spórolók végeztek. A lakás vagy ház vásárlásra, illetve fogyasztási célra egyaránt 31-31 százalék gyűjt pénzt és a megkérdezettek 19 százaléka spórol tanulmányi célokra.

 

A 18 és 24 év közötti magyar fiataloknak több mint a fele számolt be arról, hogy fontos számára, hogy minden hónapban legyen megtakarítása. 2015 és 2017 között két és félszeresére nőtt azoknak az aránya, akik szerint a pénzügyi helyzetük egyre jobb.

Szólj hozzá!
Címkék: kutatás pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr9714077269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása