OPULENT

Világ Legszebb Kávéháza

2018. május 31. 14:07 - Opulent

Budapesten, a hetedik kerületben az Erzsébet körút 9-11. szám alatt található a New York-palota, a New York-palotában működik a New York kávéház, ahol a magyar irodalom XX. századi nagy alakjai gyűltek össze, beszélgetni, alkotni, társasági életet élni. Eredetileg egy biztosítótársaság székházának épült, ma New York Palace Hotel luxusszállodája.

 

new-york-1132454_1920.jpg

 

A Nagykörút legjellegzetesebb és legimpozánsabb épülete, ami egyúttal művészettörténeti jelentőségi épület, az itt alakult irodalmi és művészeti asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén a magyar kultúrtörténet centruma.

 

Hauszmann Alajosnak egy amerikai biztosítótársaság a New York Life Insurance Company adott megbízást a palota felépítésére, 1894. október 23-án megnyílt a négy emeletes, eklektikus stílusban felépített palota. Itt működött a Pallas Lap- és Könyvkiadó. A rendszerváltást követően egy teljes évtizedig nem sikerült értékesíteni az épületet, 2001 februárjában vásárolta meg az olaszországi Boscolo csoport.

 

Márai Sándor azt mondta, hogy kávéház nélkül nincs irodalom. A történelmi épületben ő maga is gyakran megfordult. A kávéházat a „Világ Legszebb Kávéházaként” is szokták nevezni.

 

new-york-kavehaz-1627918_1920.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr5014014914
süti beállítások módosítása