OPULENT

Magyarország lovas programjának zászlóshajója

2018. június 22. 19:58 - Opulent

prestel_loverseny_1827.jpg

Johann Erdmann Gottlieb Prestel színezett litográfián örökítette meg az első pesti lófuttatást, 1827-ben. (fenti kép) Magyarországon Széchenyi István honosította meg a lóversenyzést, célja az volt, hogy az egyszerű, falusi emberek lovait futtassák a templom körül vagy a főtéren.

Ebben az időben csak két lovat futtattak azért, hogy összehasonlítsák őket, hiszen erkölcsi győzelemnek számított, hogy ha valakinek gyorsabb volt a lova. Természetesen már ekkor sem csak erkölcsi győzelemnek számított, hiszen a győztes ló tulajdonosa a későbbiekben nagyobb árat tudott kérni, amikor lovát áruba bocsájtotta.

A Batthyány és a Széchenyi család leszármazottai a híres magyar kalapkészítőnek Schilling Kolosnak köszönik meg kitűnő munkáját egy a közösségi médiában közzétett posztjukban, hiszen csodálatos kalapkölteményekben jelenhettek meg egy lovasrendezvényen.

Az élelmesebbek elkezdtek arra tenyészteni lovakat, hogy az ilyen versenyeket megnyerjék és drágán el tudják adni a lovat. Széchenyi az angol mintát követve hozta Magyarországra a lóversenyzést. 1827-ben létrejött a Pályafutási Társaság, ami 1830-ban felvette az Állattenyésztő Társaság nevet. Az első lófuttatáson, 1827. júnuiás 6-án a Babieka nevű angol telivér győzött, amelyet Széchenyi István nevelt.

A versenyt huszonötezer néző előtt rendezték meg. Széchenyi 1828-ban kiadta Lovakrul című művét, amelyben egy lótenyésztéssel kapcsolatos egyesület megalapítása mellett foglalt állást.1878-ban elkezdték építeni a budapesti lóversenypályát, Feszty Adolf építész tervezte a főtribünt.

kincsem_park_budapest.jpg

Közel 100 hektáros zöld területen, Budapest szívében található a Kincsem Park a lóversenyzés különleges és egyedi helyszíne. Ma Magyarországon a lóversenyeket a Kincsem Park nevű pályán rendezik meg. 1925-ben építették.

A Kincsem Park egy kombinált pálya, 2005-től mindkét szakág (ügető és galopp) ezen a pályán versenyez. A létesítmény műemlék épületeinek jelentős részét felújították az elmúlt években, a versenypályák nemzetközi színvonalúak lettek. A gyeppályát beépített automata öntözőrendszerrel tudják locsolni, a galopp pálya tavasztól-őszig terjedő időszakban folyamatosan jó minőségű felületet tud biztosítani a telivérek számára.

Madonna 2009 augusztusában Sticky & Sweet Tour keretén belül itt adott első ízben koncertet Magyarországon.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: magyar nemzeti

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr2114065583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása