OPULENT

85 milliárd dollárt fizetne a Disney a Foxért

2018. június 22. 17:39 - Opulent

disney-land-2584304_1920.jpg

Hónapokkal ezelőtt a Disney bejelentette, hogy szeretné megvásárolni a 21st Century Fox vállalatot. Akkor több potenciális vásárló is szóba került. Az első ajánlat 52 milliárd dollár volt, ami a versenyt erősen felborította. A Disney a Csillagok háborúja filmek tulajdonló Lucasfilmért 4 milliárd dollárt fizetett.

A Disney sikerét már mindenki elkönyvelte, amikor az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltató a Comcast bejelentkezett a versenybe és a Comcast 65 milliárd dollárt ajánlott a vállalatért ezért a Disney 71 milliárd dollárra vitte fel a licitet. Mivel a Disney a Fox adósságait is átvállalná, ezért a felvásárlást 85 milliárd dollárért valósíthatják meg, ha a Comcast kiszáll. Ez átszámolva 23 715 milliárd forint.

A Ricsén született Adolph Zukor és a Tolcsváról származó William Fox, eredeti nevén Fuchs Vilmos jelentős érdemeket szerzett az amerikai filmgyártás megszervezése terén. Fox nevéhez fűződik a hangosfilmgyártás beindítása, az ő érdeme, hogy 1935-ben megszólaltak az első filmhíradók.

William Fox filmszínház birodalmából fejlődött ki a Fox Film Corporation, amit 1914-ben alapított. 1934-ben egyesült a Twentieth Century Pictures vállalattal és létrejött a 20th Century Fox.

Charles Linbergh óceán átrepülési kísérletét a Fox mutatta be hanggal kísérve és ezzel hatalmas sikert aratott. 1985-ben Rupert Murdoch vásárolta fel a vállalatot és összevonta televíziós hálózatával. A kilencvenes években az egyik legnagyobb hatalommal bíró film és televíziós vállalattá nőtte ki magát.

2017-ben a The Walt Disney Company felvásárolta Rupert Murdochtól a 21st Century Fox nagy részét, kivéve a Fox News-t és a TV-s sportadókat.

foxstudios.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr10014065431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása