OPULENT

A Google hozzáállása a mesterséges intelligenciához

2018. június 11. 18:18 - Opulent

board-game-boss-business-1040157.jpg

A Google, amely a világ legértékesebb márkája közzétette alapelveit a mesterséges intelligencia felhasználásával kapcsolatban. A vállalat több mint 4000 munkavállalója írta alá azt a petíciót, ami a védelmi minisztériummal folytatott közös projekt beszüntetéséért született meg. A vezetőség úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az együttműködést. A Google vezérigazgatója Sunda Pichai blogbejegyzést tett közzé, amelyben tisztázni szeretné a Google hozzáállását a mesterséges intelligenciához.

A blogbejegyzésében azt írta, hogy a mesterséges intelligencia nem tud megoldani minden problémát, de igen nagy hatása van bizonyos problémák megoldásában. A Google használja a mesterséges intelligenciát például a spam e-mailek felismerésében, digitális asszisztensek fejlesztéséhez, akivel természetes emberi nyelven lehetne kommunikálni, illetve a képfelismeréshez. A termékeken túl mesterséges intelligenciát használnak abban is, hogy segítsenek az embereknek, a sürgős problémák megoldásában.

 

A Google nagy mértékben fektet be a mesterséges intelligencia kutatásába. Középiskolás diákok olyan tűzérzékelőt fejlesztenének, amelyek meg tudják jósolni a tűzveszélyt. A gazdák arra használnák fel a mesterséges intelligenciát, hogy az állat állomány egészségét nyomon tudják követni. Orvosok arra kezdik el használni a mesterséges intelligenciát, hogy segítsen diagnosztizálni a rákot. Az ilyen célok eléréséért a Google nagy örömmel fektet a mesterséges intelligencia kutatásába.

 

Ugyanakkor azt is érzékelik a kereső óriásnál, hogy hosszú éveken keresztül a mesterséges intelligencia fejlesztése és felhasználása jelentős következményekkel fog járni a társadalom számára. A Google felelősséget érez és hét alapelvet hirdetett meg, amik irányítani fogják a vállalatot a mesterséges intelligencia fejlesztésére és az alapelvek hatással lesznek az üzleti döntéseikre is. A Google az alábbi alapelvek mentén fogja értékelni a mesterséges intelligencia alkalmazásokat:

 

  1. Legyen előnyös a társadalom számára

 

Az új technológia egyre inkább érinti a társadalom egészét. A mesterséges intelligencia területén történt fejlődés áttételesen számos hatással rendelkezik az egészségügy, a biztosítás, az energia szektor, a szállítás, a gyártás és a szórakoztatás területén. A mesterséges intelligencia technológiák fejlesztésénél és felhasználásánál figyelembe veszi a Google a társadalmi és gazdasági tényezők széles skáláját és akkor fogják használni, ha úgy értékelik, hogy a valószínű előnyök jóval meghaladják az előre látható kockázatokat és hátrányokat.

 

  1. Hátrányos megkülönböztetés elkerülése

 

A mesterséges intelligencia algoritmusok és az adatbázisaik potenciálisan megerősíthetik a hátrányos megkülönböztetést. Az olyan érzékeny jellemzőkre, mint a fajra, etnikumra, nemre, állampolgárságra, jövedelemre, szexuális irányultságra, politikai vagy vallási meggyőződésre hátrányos megkülönböztetésre alkalmas megoldásokat a Google kerülni fogja.

 

  1. Biztonságosan építeni és tesztelni

 

Azért, hogy az olyan eredményeket elkerüljék, amelyeket nem szándékoztak létrehozni erős biztonsági és védelmi protokollokat fejlesztenek és alkalmaznak. Arra törekednek, hogy a mesterséges intelligencia kutatása biztonságos legyen. Bizonyos esetekben a mesterséges intelligencia technológiákat elkülönített környezetben tesztelik és telepítés után nyomon követik a működését.

 

  1. A mesterséges intelligencia legyen számon kérhető

 

Olyan mestersége intelligencia rendszereket terveznek, amelyek megfelelő lehetőségeket biztosítanak a visszajelzéseknek és lehetőséget adnak fellebbezésre. A mesterséges intelligencia technológiákat megfelelő emberi irányítás és ellenőrzés alá vonnak.

 

  1. Adatvédelmi elvek integrálása

 

A mesterséges intelligencia technológiákba beépítik az adatvédelmi elveket, a magánélet védelmét, biztosítani tudják az átláthatóságot és az adatfelhasználás ellenőrzését.

 

  1. Magas színvonalú tudományos teljesítmény

 

A mestersége intelligencia eszközök képesek a tudás új birodalmát biztosítani és előre vinni az olyan területeket, mint a biológia, kémia vagy az orvostudomány. A tudományos teljesítmény magas színvonalára fognak törekedni. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos ismereteiket, kutatási eredményeiket és legjobb gyakorlati felhasználásaik eredményeit felelősen osztják meg az emberekkel lehetővé téve, hogy hasznos mestersége intelligencia alkalmazásokat dolgozhassanak ki.

 

  1. A mesterséges intelligencia olyan módon álljon rendelkezésre, hogy az megfeleljen ezeknek az elveknek.

 

Számos technológiai fejlesztés alkalmas arra, hogy több módon fel lehessen használni. Azon fognak dolgozni, hogy a potenciálisan káros vagy visszaélő alkalmazásokat korlátozzák.

 

 

A fenti elhatározások tükrében a következő alkalmazási területeken nem fognak mestersége intelligenciát használni olyan területeken, amelyek károkat okoznak vagy valószínűleg károkat okozhatnak. Ha a károkozási kockázat jelentős, akkor abban az esetben fogják használni, ha úgy vélik, hogy az előnyök lényegesen meghaladják a kockázatot és megfelelő biztonsági korlátokat tartalmaznak. Nem fogják fegyverek és más olyan technológiák számára a mesterséges intelligenciát biztosítani, amelyek emberek sérülését idézhetik elő. Nem fogják a mestersége intelligenciát használni olyan technológiák kifejlesztésére amelyek megfigyelik a felhasználókat és azokat a nemzetközi normával ellentétben összegyűjtik, valamilyen módon felhasználják. Nem fogják a mesterséges intelligenciát felhasználni, ha a technológia célja ellentétes a nemzetközi jog és az emberi jogok elveivel.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr9214041430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása