OPULENT

A luxus órák világa

2018. május 31. 23:55 - Opulent

Hogyan kezdtük el mérni az időt?

1024px-tag_heuer_monaco_v4.JPG

Az idő mérése az emberi történelem hajnalán csillagászati jelenségekhez kapcsolódott. A napórát a nap látszólagos járását figyelve alkották meg. A középkori városokban az idő múlását a toronyórák ütései jelezték. A társadalom fejlődésével, a modern korban mechanikus szerkezetű óra jelezte az idő múlását. Napjainkban a villamosórák, kvarcórák, atomórák nagyon pontossá tették az idő mérését. A tudósok kimutatták, hogy a föld forgásideje változik ezért atomfizikai alapokon újra meg határozták egy nap és egy óra hosszát.

 

A XVI. század közepétől a franciaországi reformátusokat, akik magukat réformés-nak, azaz megreformált, reformátusoknak hívták gúnynévvel kezdték illetni. Ez a gúnynév a hugenotta (Les huguenots) volt.

 

A pápához hű francia kormányzat religion prétendue réormée vagyis „állítólag megreformált vallás” névvel emlegette őket. A szabad vallás gyakorlás jogát XIV. Lajos törölte el, kétszázezer reformátusnak kellett elhagynia Franciaországot. A menekültek között voltak igen nagy tehetséggel megáldott kézművesek, ékszerészek, akik között voltak akik órákat készítettek.

 

tag_heuer_grand_carrera_watch.jpg

 

A legtehetségesebbek közöttük hercegek, királyok, császárok számára készítettek egyedi órákat, olyan darabokat, amelyek sorozatgyártásba még nagyon hosszú ideig nem kerültek. Az elüldözöttek a mesterségek iránt fogékony svájci földműveseket megtanították a szakma fogásaira, ők teremtették meg a svájci órakészítés alapjait.

 

Abraham-Louis Perrelet, Abraham-Louis Bruget akik a szakma nagy mesterei lettek és megpecsételték a svájci órakészítés sorsát így nem francia, hanem már svájci földön születtek meg. Perrelet 1780-ban feltalálta az automata szerkezetet, Bruget 1812-ben készítette el az első karórát a nápolyi királynő részére.

 

Az elmúlt 100 évben az időmérés eszközét elkezdtük a testünkön viselni, a zsebórák majd a karórák a tárgykultúránk részéévé váltak. Úgy ahogyan a ruháinkat vagy az ékszereinket magunk választjuk ki és saját, személyes tárgyként kezeljük úgy az óra is nagy hangsúlyt kapott a mindennapi tárgyaink között.

 

 

 

Kultusztárgyként is tekinthetünk karóránkra, egy megfelelően kiválasztott óra azt üzenheti rólunk, hogy vannak olyan gyökereink, amiket szívesen vállalunk fel. Ez a modern kor elveszett, rohanó tendenciái mellett finom, régi, ódon hangulatot megidéző tekintélyt kölcsönözhet viselőjének. A trendek és a számok azt mutatják, hogy a digitális órák csak egy nagyon rövid időszakban tudtak megkapaszkodni, csak egy divathullám volt.

 

Ha megfigyeljük, hogy az otthonunkban milyen anyagokat teszünk szívesen magunk köré akkor azt tapasztaljuk, hogy csupa természetes anyagot, mint például kerámia, fa, textil, bőr. A nem természetes alapanyagok a tudományos-fantasztikus irodalom által inspirált kollekciókban, a modern művészetben fordulnak elő, de az otthonunkhoz, amihez érzelmileg kötődünk nem. Ugyanez a tendencia figyelhető meg az karóráknál is, felmerül az igény az igazira, a mechanikusra, a működőre a digitális divathullám ellenére.

 

A férfiak körében erőteljesebb vonzódás alakult ki az órák iránt, a nők hangsúlyosabban esztétikailag kezelik, ékszerként kedvelik. A kisfiúk amikor szétszedik azokat a játékokat, amik összetettebbek azért teszik, mert érdekli a szerkezet, hogy mi van belül, hogyan működik. A belső értékek a karóráknak az igazi értékei egy bonyolult mechanikus szerkezet, ami rendkívül fontos funkcióval bír: segíti viselőjét az idő mérésében ezáltal tájékozottságot, stabilitást, biztonságot kölcsönöz viselőjének.

 

 

 

komment
Címkék: prémium

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr914016074
süti beállítások módosítása