OPULENT

A Koch fivérek dollár milliókkal támogatják a Trump-díjakat ellenző poltikai csoporotkat

2018. június 06. 01:22 - Opulent

administration-america-art-345092.jpg

Szembeszállnak Donald Trump elnökkel a milliárdos fivérek. Charles Koch és David Koch több millió dolláros kampányt indítanak és finanszíroznak, amely szembe megy az Egyesült Államok elnökének kereskedelmi díjaival. A "Trump díjak" olyan díjszabások, amiket Donald Trump elnöksége alatt szabtak ki 2018. januárjában az olyan kereskedelmi cikkekre mint napelemek, mosógépek, de később kiterjesztették az acélra és az alumíniumra is.

2018. június 1-től kezdődően a Trump  adminisztráció 25%-os vámot vetett ki az acél behozatalára és 10%-os vámot az alumíniumra, amelyek az Európai Unióból, Kanadából vagy Mexikóból érkeznek az Egyesült Államokba. A Reuters által megkérdezett szakértők 80%-a úgy vélte, hogy az acél és alumínium behozatalára vonatkozó vámdíjak nettó károkat fognak okozni az amerikai gazdaságnak, a többiek úgy vélték, hogy a szabályozásnak semmilyen hatása nem lesz. A megkérdezett közgazdászok közül egyik sem gondolta úgy, hogy a vámkivetés az amerikai gazdaság javát szolgálná.

A 2016-os elnökválasztási kampányban Trump gyakran hangoztatta a kereskedelmi ügyletek újraértelmezését. A New York Times szerkesztőségének 2016. januárjában azt mondta, hogy 45% adót fog kivetni azokra a termékekre, amiket Kínából hoznak be az Egyesült Államokba. Trump gyakran kritizálta az Észak-Amerikai szabadkereskedelmi megállapodást is a kampány során. Azt mondta, hogy ez a legrosszabb megállapodás a történelemben, amit az USA valaha is aláírt. 2016. november 21-én egy videóüzenetben Trump olyan stratégiát vázolt fel, amely Amerikát helyezi előtérbe és olyan tárgyalásokat fog folytatni, amelyeknek eredményeként tisztességes és kétoldalú kereskedelmi ügyletek jönnek lére és így visszaadják az amerikaiaknak az elveszett munkahelyeket és iparágakat. 2017. január 23-án Trump visszamondta a Transz-csendes-óceáni Partnerségi Megállapodást, úgy vélte, hogy ez aláássa Amerika gazdaságát és függetlenségét. Azt is jelezte Trump, hogy véget kell vetni az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi megállapodásnak is.

A Koch testvérek által támogatott politikai csoportok reklámokkal, lobbizással és helyi kampányokkal fog küzdeni a szabad kereskedelem előnyeinek bemutatásáért. Charles és David Koch vállalata a második legnagyobb magántulajdonban lévő vállalkozás az Egyesült Államokban. 120 000 alkalmazottja van a vállalkozásnak és leányvállalatainak összesen. A Forbes magazin szerint mindkettőjük 60 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, így az Egyesült Államok 8. leggazdagabb emberének számítanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opulent.blog.hu/api/trackback/id/tr9914026380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása